El tema de este mes en Sourdough Surprises fue pan irlandés. Me puse contenta ya que una vez lo había hecho y sabía lo rico que era; además como es marzo estaba por todos lados y ya me estaba dando antojo.
El pan irlandés es un pan que no lleva levadura, sino que usa bicarbonato de sodio como leudante. No necesita reposo ni amasado así que es muy fácil. Por lo que vi hay varias versiones: con pasas, con semillas, con manteca, sin manteca. La que yo hice es una versión con manteca (bastante), miel y buttermilk (suero de leche). Queda tipo biscuit (todavía no tuvimos la discusión de qué es un biscuit; prometo un post al respecto próximamente).
La cosa es que como me encantan los biscuits, en seguida me decidí por esta versión. Da un poco más de trabajo ya que hay que hacer un arenado con la manteca y la harina, pero vale la pena.
Para mantenerlo tradicional, usé la masa madre solo para darle un sabor extra; del leudado se ocupa el bicarbonato. Claro que si quieren también pueden dejarlo reposar unas horas, para obtener un pan más esponjoso. También se puede hacer sin masa madre, pero en ese caso es importante acordarse de cortar la leche, con un poco de vinagre o jugo de limón, ya que el bicarbonato necesita acidez para actuar.
El veredicto es que este pan estaba muy bueno. Mi papá dijo que era el mejor pan que hice (aunque técnicamente no sé si cuenta como pan). Así que, ya saben. Estaba muy muy rico.
El único problema que tuve fue que, como verán, la base se quemó un poco. Si lo van a hacer les recomiendo que lo cocinen en un estante más alto del que normalmente usan. Y si se empieza a dorar mucho de arriba, se cubre con papel aluminio.
Acá tienen el resto de los panes de este mes, y más abajo la receta!

Pan irlandés
Receta de Sabor Pastel
Rinde: un pan grande (12 a 16 porciones)
3 tazas de harina
3/4 cdita de sal
1 cdita de bicarbonato de sodio
100 g de manteca fría
1 taza de masa madre
1/4 taza de miel
1/2 taza de buttermilk (leche cortada con un chorrito de limón o vinagre)
1. Precalentar el horno a 210ºC.
2. En un bowl grande mezclar la harina con la sal y el bicarbonato de sodio.
3. Cortar la manteca en cubitos e integrarla a la harina, usando una espátula o cornet (tiene que quedar como arena mojada).
4. Hacer un hueco en el medio y agregar la masa madre y la miel.
5. Mezclar todo hasta formar una masa, agregando la leche que sea necesaria. Debe quedar una masa tierna pero no pegajosa.
6. Formar un bollo y ponerlo en una placa engrasada. Realizar un corte en cruz en la superficie.
7. Hornear de 45 a 50 minutos, hasta que un palillo insertado en el medio salga limpio.
Versión sin masa madre: agregar 1/2 taza de harina junto con los ingredientes secos, y 1/2 taza de agua junto con la miel.
What great looking soda bread!! I made a more traditional loaf, too, but I keep wanting to try ones with seeds and/or dried fruit in it! So many great choices!
Jenni recently posted…Sourdough Irish Soda Bread
Yeah, I want to try them all! And might as well do :) Thank you!
It doesn’t look burned to me! Soda bread is supposed to have that nice dark crust :)
Russell recently posted…Rye Sourdough Soda Bread
Thank you! And I guess I’m finicky about bottom crusts :P I picked mine out but the rest of my family ate it.
Yum, I love the buttermilk + honey combo. Looks wonderful!
Korena recently posted…{Sourdough} Irish Soda Bread
Thanks Korena!
Oooh, I want to take a bite of that! the crust looks so crunchy and the crumb looks so soft and warm!
Rachael recently posted…Sourdough adventures – soda bread
It was :) Thank you!
Yum! I would love a slice of that right now! Lynn @ Turnips 2 Tangerines
Lynn H @ Turnips 2 Tangerines recently posted…Sourdough Irish Soda Bread
So would I, hehe. Thank you!
Looks great! I’ve always wanted to try my hand at making some. Maybe this will motivate me. ;)
morgaine recently posted…A colorful deck seating area makeover: Bring on the Spring!
Thanks! You should definitely give it a try, it’s really easy.
You doesn’t love sourdough bread. Thanks for sharing on Real Food Friday Blog Hop! Have a wonderful healthy day!
Marla recently posted…Real Food Fridays Blog Hop Party For Your Health #30
Thanks Marla :) Have a great week!
I definitely could have used some of this today! Thanks for sharing and linking up with us at the #WWDParty. Have a wonderful week ahead.
Antionette Blake recently posted…Weekend Wind-Down Party #11
I could use some everyday, hehe. Thank you!
Agos, this bread looks absolutely amazing! Thank you so much for sharing at Best of the Weekend and pinned to our party board. Hope you have a wonderful week!
Cindy Eikenberg recently posted…Sequined & Flowered Eggs in Painted Egg Cups
Thanks a lot :)
I make bread often but have never made soda bread. thanks so much for linking it up to The Friday Frenzy – see you again on Friday!
danielle recently posted…Friday Frenzy: One Party – Three Blogs
Thanks! You should give it a try, it’s so good!
This a great idea. I need to try this x
Cybele @ BlahBlah recently posted…Love the Home You Have!
I hope you do! Thank you.
Your Soda Bread looks wonderful, I can almost taste it. Hope you are having a great week and thank you so much for sharing with Full Plate Thursday.
Come Back Soon!
Miz Helen
Miz Helen recently posted…Full Plate Thursday 3-27-14
Thanks dear! Thank you for hosting :)
I could eat a slice of that right now, that looks delicious. Thanks for linking up to Sweet and Savoury Sunday, stop by and link up again this weekend!
Laura@Baking in Pyjamas recently posted…Sweet and Savoury Sunday Link Party #55
Thanks Laura!
Thank you for sharing your recipes at Meal Planning Monday Recipe Link-Up. :) I hope you stop by and join us again this week. http://www.aprilshomemaking.com/2014/03/meal-planning-monday-recipe-link-up-4.html
April recently posted…Meal Planning Monday Recipe Link-Up #4
Shall do :) Thank you!
I have never tried to make Irish Soda Bread, but I will now! :-) Thanks for linking up with “Try a New Recipe Tuesday.” I hope you will be able to join us again this week. http://our4kiddos.blogspot.com/2014/03/try-new-recipe-tuesday-april-1st.html
Lisa recently posted…Try a New Recipe Tuesday- April 1st
Thank you :) You should give it a try, it’s very yummy and very easy!
My favorite bread ever!! Thanks for linking up at Take it on Tuesday!
~ Betsy @ Romance on a dime
Betsy @ Romance on a Dime recently posted…Baby Boy: 9 months
Thank you!
Oh my goodness. This looks absolutely delicious. Thanks so much for sharing at Thriving on Thursdays at Domesblissity. I’m featuring this at tomorrow’s party.
Anne @ Domesblissity
Anne @ Domesblissity recently posted…Thriving on Thursdays – Linky Party # 111
Thanks a lot Anne! :)
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